Co si pro začátek pořídit - akvarelový papír

Abychom mohli začít pronikat do tajů akvarelu a konkrétně pak do botanické ilustrace je potřeba si obstarat ty správné pomůcky. V tomto případě to budou barvy, papír a štětce. Možná vás to bude trochu svádět k tomu, pořídit si hned to nejlepší, co trh nabízí. Protože jen s kvalitním náčiním se dá tvořit kvalitní umění, že? Jenže to tak úplně není pravda. A navíc vás to obere o radost v budoucnu, kdy už budete chápat principy akvarelu a dokážete naplno ocenit vlastnosti opravdu kvalitního náčiní. Takže zkuste tenhle proces využít k tomu, abyste si osahali, co vám vyhovuje a co ne. 

 

A pojďme rovnou začít tím nejdůležitějším - papírem.

 

Jak už jsem naznačila v předchozím článku a myslím, že se na tom shodnu s množstvím dalších malířů, papír je na akvarelu asi ta úplně nejdůležitější pomůcka. Při jeho výběru je nutné sledovat hned několik parametrů:

 

Cold press x hot press

U papíru určeného na akvarel se obecně rozlišují dva druhy - cold press a hot press.. Rozdíl je v jejich zpracování, kde, jak už jejich názvy naznačují, je jeden lisován za studena a druhý za tepla. Na první pohled je rozeznáte podle jejich povrchové struktury - cold press má na sobě jemnou texturu, hot press je naprosto hladký.

 Cold press je asi nejpoužívanější akvarelový papír, protože je vhodný jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé. Příjemně se s ním pracuje a jeho textura dílo krásně ozvláštní. Nevýhodou je, že právě kvůli jeho drsnějšímu povrchu s ním hůře docílíte naprosto přesných tahů. 

 Hot press papír je hladký, není tolik savý, takže vám umožní s barvami trochu déle pracovat a navíc s ním dokážete snadněji vykreslit jemné detaily a přechody. Určen je však spíše pro pokročilejší malíře. 

 

Gramáž

Další parametr, na který byste si u papíru měli dát pozor, je jeho gramáž. U akvarelu se používá dost vody, je tedy potřeba zvolit tak silný papír, aby tenhle nápor vydržel, aniž by se drolil nebo kroutil. Hledejte tedy papíry, které mají gramáž 250 až 300 g/m3. 

 

Složení

Při nákupu papíru také můžete narazit na jeho různá složení. Nejčastěji se akvarelový papír vyrábí z bavlny a celulózy. Ten úplně nejkvalitnější je ze 100% bavlny, tomu však odpovídá i cena, proto není úplně vhodný na první pokusy, které občas končívají v koši. Nebojte se tedy začít levnější celulózou (také jsem to tak měla), u které vám nebude tak líto, když něco pokazíte. 

 

A tady už přichází ta část, kdy budete muset sami zjistit, co vám nejvíce vyhovuje. 

V obchodem se nabízí nepřeberné množství samostatných archů nebo lepených bloků od různých značek, takže se možná budete zprvu cítit trochu ztracení. Ale nebojte, tak jsme se cítili všichni. Důležité je si vše sám osahat a vyzkoušet a nechat si poradit od prodavačů taky někdy není od věci :)

 A tip na závěr: Já osobně jsem začínala s cold press lepenými bloky z celulózy Canson, které jsou cenově dostupné a celkem milosrdné k začátečnickým chybám. Postupně, jak jsem toužila více propracovávat detaily, jsem přešla na bavlněné hot press papíry Fabriano a Archer, které používám dosud.